Trall

Å lære seg en ny sang

«En gang til!» sier barna når noe er morsomt, spennende eller interessant. De vil høre om igjen og om igjen, og her gir de oss selve nøkkelen til å lære seg en ny sang: gjentakelse. Med loopknappen og mulighet til gradvis å dra ned en sangstøttende vokal ettersom sangen begynner å sitte, fungerer TRALL helt utmerket til akkurat dette. Men - hvis du vil gjøre noen ekstra forberedelser knyttet til å lære noe nytt, så har vi noen tips her:

Lytt

Å lytte til sangen uten å oppfordre til sang, kan være en veldig god start. Legg dere på gulvet og slapp av mens sangen spilles av. Eller gi en oppgave til lyttingen: «Hva handler denne sangen om? Vi snakker om det etter at vi har lyttet ferdig» eller «Hvor mange ganger synges heisan og hoppsan i denne sangen? Klarer du å telle?»

Lag bevegelser

Å lage bevegelser til musikken kan være ekstra «knagger» som kan hjelpe når sangen er ny. Klapp for eksempel rytmen på lårene, eller lag bevegelser til innholdet i teksten.

Gjør forberedelser

Når man kan noe godt, har man overskudd til å være til stede med blikk og mimikk. Det kan være lurt å kunne sangen litt før du presenterer den for barnegruppa.

Mye tekst? Vanskelig tekst?

Bruk sangen til lek, bevegelse og dans. Syng med etter hvert og start med ett vers, en linje eller et refreng. Slå gjerne av Trall og lek med noen av ordene, eller syng sangen saktere så den blir lettere å lære.

I klasserommet eller på AKS/SFO

Lær sangen sammen med barna ved å bruke karaoken på skjerm, mobil eller projektor. Syng gjerne sangen flere ganger og ta ned vokalen gradvis etter hvert som dere lærer tekst og melodi. Når sangen sitter godt, ta bort karaoke og skjerm og syng med musikken uten vokal. Lag gjerne dans og bevegelse om sangen inspirerer til det.

Støttespillere

OsloMet
Sparebankstiftelsen DNB
Fure Stiftelsen
Kulturradet
Impact startup logo
Logo: UNESCO
Sametinget logo på nordsamisk
Logo Støttet av Forskningsrådet
Logo til Krafttak for sang
Logo Folkehøgskoleforbundet